A megfelelő festőhenger kiválasztása és használata

Annak érdekében, hogy a kívánt végeredményt elérjük az alábbi három tényezőt kell figyelembe vennünk: A felület típusa és struktúrája, a használni kívánt festék összetétele és sűrűsége, valamint a festéshez használ megfelelően kiválasztott, minőségi festő.

A festékek kémiai összetételétől, sűrűségétől és viszkozitásától függetlenül, elérhetjük az ideális festékfelhordást, ha betartjuk a következő alapelveket:

  • minél simább felületet szeretnénk elérni a festés után, annál rövidebb szálhosszú hengerrel kell dolgozunk. Az ilyen termékek alkalmasak precíziós festésre, lakkozásra, rendkívül sima felületek festésére, mint pl. parketta.
  • durva falfelületeknél, hosszabb szálhosszú hengert kell választanunk,
  • minél hosszabb a szálhosszúság, annál nagyobb a négyzetméterenkénti hatékonyság. Ezek a hengerek a legdurvább felületeken is jó fedést biztosítanak és nagy hatékonysággal alkalmazhatók magas festékfelvételük miatt.
  • minél sűrűbb a festék, amit használunk, annál rövidebb szálhosszú hengert válasszunk,
  • ha bizonytalanok vagyunk, használjunk rövid szálhosszú hengert.

A festőhengerek külön csoportját alkotják a homlokzatfestő hengerek. A festett homlokzatokon gyakran előfordulnak gödrök, barázdák, ezért a hengerek szálhossza hosszabb és speciális nem nedvszívó habbal van bevonva.

A festőhengerek használata

Előkészítés
Az első használat előtt enyhén szappanos vízzel ki kell mosni a festőhengert. Ezt követően a hengerben maradt vizet el kell távolítani: nyélre kell tenni a festőhengert és kézzel ki kell pörgetni a folyadék nagy részét, majd nedvszívó felületen kell átgörgetni. E folyamat elvégzésével jelentősen meg tudjuk növelni a festőhenger folyadékfelszívó képességét és eltávolítunk a hengerből néhány felesleges mikroszálat, mely a gyártási folyamat végeztével a hengerben maradt.

Festés
Mártsuk a festőhengert a festékbe kb. a henger feléig, majd festék lehúzórács segítségével távolítsuk el a felesleges festéket a hengerből. Ismételjük meg a folyamatot addig, amíg a henger teljesen telítődik a festékkel. Felülről lefelé haladjunk a festéssel, ne gyakoroljunk erős nyomást a felületre.

Munka után
Festés után mossuk ki alaposan a hengert, az előkészítés bekezdésben leírtak szerint. Miután végeztünk a henger kimosásával, akasszuk fel, hogy meg tudjon száradni. Ne fektessük sima felületre és ne csomagoljuk műanyag zacskóba, mert a henger deformálódhat és szálai megsérülhetnek.

Forrás: http://www.kolor.hu/hirek/hir/117/a-megfelelo-festohenger-kivalasztasa-es-hasznalata/