A tuti tömítés

Tömíteni, réseket eltüntetni sok mindenhol kell egy házon, ám nem mindegy, hol milyen anyagot alkalmazunk. Az emberek gyakran azt gondolják, tömítésből elég a legolcsóbb is. Ez a mentalitás mindig megbosszulja magát.

„Ha valahol van egy rés, azt kiszilózzuk, ehhez a legolcsóbb anyag is tökéletes" – sajnos a laikusok többsége így gondolkodik az akril, vagy szilikon alapú tömítőkről. Gyakran nem is tudják, hogy egy nem megfelelő anyag választása pár hónap elteltével milyen következményekkel járhat. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy kül-, vagy beltérről van-e szó, át akarom-e festeni a tömítést, esetleg a fürdőszobába kerül a csempék közé, vagy éppen egy polisztirol alapú álmennyezetet, bordűrt akarok-e kifugázni – ezekhez ugyanis más és más anyagok szükségesek. Jómagam is jártam már úgy, hogy a boltban kapható legolcsóbb anyagot felhasználva visszafordíthatatlan penészképződést okoztam a mosdótál és a fürdőkád körül. De rosszabb esetben, például egy terasz, egy bádogtető, vagy egy medence helytelen anyagválasztás miatti visszabontásánál akár milliós károkkal is számolhatunk!

Nyílászárók, tetők, erkélyek és teraszok tömítése

A kültéri akril tömítők homlokzati, illetve tetőn, erkélyen és teraszon lévő fugák, hézagok, rések, repedések kitöltésére, nyílászáró beépítéseknél hézagok tömítésére alkalmasak. Tökéletesen vízzárók, hőállók, időjárás-állók, vagyis jól tűrik a vizet, fagyot, vagy éppen a napsütés hatásait. A frissen felhordott anyagot sem mossa ki az esővíz, kitűnően tapad a legtöbb porózus felületre, átfesthető diszperziós és olajbázisú festékkel, sőt a legmodernebb akril tömítők használhatók nedvszívó aljzatokra (fa, beton, tégla, vakolat stb.), és gipszkarton felületekhez is.

Vizes helyiségek

Gyakori látvány a fürdőszobákban, konyhákban a penészes fuga, illetve elgombásodott, kipergő tömítés. Ennek oka is a nem megfelelő anyagválasztásban keresendő. A szaniter szilikonokat a fürdőkádak, vécék, mosdók és a fal közötti hézag kitöltésére alkalmazhatjuk, illetve a csempék, padlólapok közötti tágulási hézagok rugalmas tömítésére. A legfontosabb tulajdonságuk, hogy gomba- és penészálló adalékot tartalmaznak, ami megakadályozza, hogy a tartósan vízterhelésnek kitett tömítőanyag felületén penészgomba telepedjen meg.

Lakószobák - álmennyezetek, bordűrök

Manapság nagy divat a polisztirol álmennyezet, illetve bordűr. Mivel a legtöbb akril és szilikon alapú tömítő – ragasztóanyag oldja a polisztirolt, itt csak és kizárólag díszléc- és álmennyezet ragasztót alkalmazhatunk. Ha fűtéscsövek közelében kell dolgoznunk, illetve ezek mentén levő réseket tüntetnénk el, az is fontos, hogy az anyag hőálló legyen.

A tanulság, hogy pontosan tudnunk kell, mit mire és hová használhatunk, tehát a kiindulási alap mindig az, hogy mit és hol akarunk tömíteni, és a célnak megfelelő tömítő anyagot válasszuk! Bizonytalanság esetén bátran kérjünk tanácsot a festékboltban!

Forrás: http://www.kolor.hu/hirek/hir/115/a-tuti-tomites/