Falfesték típusok, különböző festékek jellemzői, falfestékek összehasonltása

Manapság természetes, hogy otthonunk falait falfesték segítségével formáljuk saját ízlésünkre. Bizonyára sokan azzal is tisztában vannak, hogy egyes falfesték színek más és más hatással vannak hangulatunkra, lelki állapotunkra. Vajon elgondolkodtunk-e már

Már a barlanglakó őseink is alkalmazták a festék dekoratív megjelenését otthonuk falainak festésére. Ezekhez a barlangrajzokhoz használt festék anyagok leginkább állatok véréből és koromból álltak. Később bővült a különböző festék alapanyagok alkalmazása. A színek alapanyagait ásványokból, valamint növényekből nyerték ki.

A XIX. században bekövetkezett egy nagy áttörés. Az addig használt természetes festék alapanyagokat felváltotta a kémiai anyagok alkalmazása.

A manapság használatos festékeknek három fő alkotórésze van: a kötőanyag, a töltőanyag és a pigment.

A kötőanyag fogja össze az alkotóelemeket, valamint segíti a festék falhoz tapadását.
A töltőanyag adja a festék állagát, vastagságát valamint meghatározza annak fedőképességét.
A pigment az, ami felelős a festék színeinek megjelenítéséért.

Falfesték típusok

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül szeretnénk bemutatni a leggyakrabban használt festék, falfesték típusokat.

Oltott mész alapú falfesték

Az oltott mész alapanyaga a mészkő. A mészkő az egyik legrégebbi üledékes kőzetfajta, mely a mai napig újra és újra képződik. Szerves eredetű, állati és növényi maradványok találhatók benne. A darabos mészkőből 1000C–1300C fokon égetett meszet állítanak elő. Az égetett mész fehér színű, égetés után víz hozzáadásával „oltják”, így keletkezik a mészpép. Az oltott mész fehér vagy szürkésfehér színű. A fehér mész más néven kövérmész tapintása síkos, sima, falfestésre kiválóan alkalmas. Vízgőzáteresztő, nedves helyiségben alkalmazható falfesték, mely fertőtlenítő, gombaölő és rovarokat távol tartó tulajdonsága miatt beltéri festésre kiválóan alkalmas. A mészfestékkel készített bevonatokat a kénes füstgázok és a levegő nedvességtartalma vízben oldható gipsszé alakítják át, ezért homlokzaton az oltott mész alapú falfesték alkalmazása csak korlátozottan lehetséges. Sok kedvező tulajdonsága mellett azért érdemes figyelembe venni, hogy a bevonat kevésbé tartós, mint a korszerű falfestékek. A kereskedelemben kapható, úgynevezett „kész mészfesték” is, mely finom szemcsés kalcium-hidroxidot, fedőképességet javító titán-dioxidot, illetve egyéb tapadást fokozó adalékokat tartalmaz, így esztétika és tartósság szempontjából ezek alkalmazásával optimális felület alakítható ki.

Diszperziós falfesték

A vizes műgyanta-diszperziók olyan rendszerek, melyek vízben folyékony vagy szilárd műgyanta részecskék formájában vannak jelen, nagyon finom elosztásban „diszpergálva”. Kettős feladatot kell ellátniuk, mivel a színező pigmenteket és töltőanyagokat egymáshoz tapasztva festék filmet kell képezniük, hogy a falfesték tartósan a felületre rögzüljön. Akkor a legjobb a tapadás, ha a bevonatból a víz viszonylag lassan távozik. Amennyiben a víz gyorsan távozik, a műgyanta részecskék hirtelen összeragadnak, de az alapfelületbe nem tudnak beagyazódni. Ezért tűző napon vagy magas hőmérsékleten nem ajánlott az ilyen típusú falfesték használata. Ezen kívül fagyveszélyesek, is ezért 10 fok alatt sem jó használni ezeket az anyagokat. A diszperziós falfestéknek sok előnyös tulajdonsága van. Egyenletes a minősége, egészségre káros anyagot nem tartalmaz. Tapadása jó, levegő- és páraáteresztő képessége kedvező. Tartós, a mechanikai behatásoknak jól ellenáll. Jó fedőképesség jellemzi, fehér és színes pigmenteket tartalmaz. A diszperziós falfesték felhordható szinte valamennyi felületre, vakolatra, betonra, tapétára. Van mosás- és súrolás álló változat is. Könnyen felhordható, dekoratív felületképzésre alkalmas. Léteznek matt es selyemfényű falfesték változatok. Nagyon fontos a felület gondos előkészítése.

Latex falfesték

A latex falfesték gyártásánál a diszperziós festékek kötőanyagát módosítják, mely által a falfesték így ellenáll a mosásnak és dörzsölésnek is. Ezeket a falfestékeket a nagyobb igénybevételnek kitett felületeken szokták alkalmazni, mint például a konyha, fürdőszoba, esetleg a gyerekszobában is meggondolandó az alkalmazásuk, mivel a koszos kéz, ill. ceruza által okozott foltok is eltávolíthatók a falfesték felületéről.

Forrás: http://www.kolor.hu/hirek/hir/67/falfestek-tipusok,-kulonbozo-festekek-jellemzoi,-falfestekek-osszehasonltasa/