Falpenész a házban

A falpenész a rossz hőszigetelésű vagy szigeteletlen falak vagy mennyezetek felületén jelenik meg, valamint azokon a helyeken, ahol hőhidak keletkeznek. A penész a rossz hőszigetelésen kívül rossz vízszigetelés vagy a belső helyiségek elégtelen szellőzése miatt keletkezhet.

Eljárás

  • A fertőzött felületeket mossa le nedves ruhával vagy szivaccsal.
  • Amikor már szárazak, kenje le hígított fertőtlenítőszerrel. Az Algicid Plus színtelen fertőtlenítőszer, amely algával vagy penésszel fertőzött felületek fertőtlenítésére szolgál. Az összes falialga és falpenész ellen jó, még a zöld falialgáknak is kiveszi a színét. Az előzetesen alaposan összerázott készítményt ecsettel vagy festőhengerrel kell felvinni. Az erősen fertőzött felületekre kétrétegű felhordást javaslunk. Normál körülmények között 8-12 óra elteltével lehetséges a második felhordás. Szórófejjel történő felhordás esetén az Algicid Plus-t nem kell hígítani.
  • A következő lépés a festés. Az új dekorációs és védőbevonatokat akkor lehet felvinni a fertőtlenítőszerrel kezelt felületekre, amikor azok már teljesen megszáradtak – ez általában az Algicid Plus utolsó rétegének felhordását követően 8 - 12 óra elteltével lehetséges. A fertőtlenített felület festéséhez a speciális, penészálló beltéri falfestéket, a JUPOL Citro-t javasoljuk, amely felhordása során citrom illattal frissíti a helyiséget. A fertőtlenített felületet JUPOL Classic vagy JUPOL Gold festékkel is, de ebben az esetben még adjunk a festékhez Jubocid-ot, amely egy falpenészgátló szer.

Megelőző jelleggel a penész megjelenését a helyiségek rendszeres, naponta több alkalommal történő szellőztetéssel előzhetjük meg. Fontos, hogy a vízpára számára utat biztosítsunk a szabadba történő távozásához, mivel a helyiség relatív nedvességtartalma nem haladhatja meg a 60 %-ot. A mosógépet és a szárítógépet jobb nem a fürdőszobában tartani, a fűtőtesteket pedig hagyjuk szabadon a helyiségben, a fűtetlen helyiségek ajtaja pedig mindig legyen zárva. Ez csupán néhány általános szabály, a penész keletkezésének megakadályozása érdekében.

A penésszel kapcsolatos problémákat tartósan csak a jó hőszigeteléssel vagy az épület további szigetelésével oldhatjuk meg.

Forrás: http://www.jub.hu/belteri-falfeluletek-es-dekoracio/gyakran-ismetelt-kerdesek/falpenesz-hazban