Hogyan válik a fal moshatóvá? - A mosható falfesték

Kedves háziasszony! Nem tudom, Ön hányszor mosta le életében a lakása falait. Ha kisgyermeke van, aki a málnaszörpöt és a spenótfőzeléket néhányszor már a falra borította, bizonyára sokszor felmerült már Önben ez az igény.

Hiszen mennyivel egyszerűbb lenne a falat szivaccsal lesikálni, mint festőt hívni! De vajon létezik-e olyan festék, ami ezt kibírja?

A jó hír: igen. A latex szó, bár gumit jelent, a latex falfestékek valójában nem gumi, hanem olyan diszperziós festékek, amelyek ún. polimerizált lakk nyersanyagú kötőanyaggal készülnek, kis viszkozitásuk mellett nagy a pigment tartalmuk. Bevonatuk vékony és erős, rugalmas festékfilmet képez a strukturált felületeken. Ennek előnye, hogy sokkal többször átfesthető, mint a hagyományos diszperziós festék, különleges páraáteresztő képességét többszöri átfestés ellenére sem veszíti el. Kopásállósága kiemelkedő, létezik ezerszer, ötezerszer, tízezerszer, vagy akár huszonötezerszer lemosható változat is!

Hogyan tesztelik?

A mosási ciklust egyszerűnek tűnő géppel vizsgálják: a berendezés egy mosogatószivacshoz hasonló eszközt mozgat a festett felületen, mindaddig, amíg a festék el nem kezd kopni. Természetesen egy ilyen vizsgálatnak több összetevője van, de a hétköznapi értelemben vett falmosást nem ilyen ellenőrzött körülmények között végezzük, ezért a gyártók által megadott szám inkább tájékoztató jellegű. Azt láthatjuk belőle, hogy mennyire kopásálló, jó minőségű latex festékkel van dolgunk.

Hogyan alkalmazzuk?

A latex festék vízben oldható, bármely anyagra kézzel, ecsettel, hengerrel, vagy szórópisztollyal is könnyen felhordható. Sűrű állaga miatt könnyedén, csepegésmentesen lehet festeni, gyorsan száradó, jól fedő és igen ellenálló, sav- és lúgálló bevonatot biztosít a falon. A tartós és dörzsölés-, illetve mosásálló bevonat miatt főként nagy igénybevételű helyiségek falain előnyös.

Hol alkalmazzuk?

A latex falfestékeket legtöbbször anyagukban mintázott üvegszövet-, vlies-, és lábazattapéták festésére használják, de képzett szakember különleges hatású bevonatokat is képes vele kialakítani: belső díszítőelemek, mint pl. stukkók, rozetták, díszlécek bevonására is ezt használják. A polisztirolból készült elemek átvonására is ez a festék a legalkalmasabb, mert több rétegben alkalmazva sem tölti fel a mintázatok mélyedéseit. A modern díszítőfestésekhez is tökéletes, hiszen különféle adalékanyagokkal bekeverve különleges szín- és struktúrahatások is megvalósíthatók vele, feltéve, hogy használójának megvan az ehhez szükséges szakismerete és kézügyessége. A latex festékeket matt-, selyem-, és fényes változatban gyártják, a legtöbb gyártó terméke kiválóan színezhető. A mélyebb színezésű falak, mint pl. a királykék, vörös, vagy a harsányan élénk színek csak ezzel érhetőek el, különleges fényhatásai miatt damaszt és selyem hatású falfestések kialakítására is alkalmas. Bár a latex drágább a hagyományos diszperziós falfestéknél, a lényegesen szebb és hosszantartóbb felület miatt mégis sokszor megéri.

Forrás: http://www.kolor.hu/hirek/hir/112/hogyan-valik-a-fal-moshatova?--a-moshato-falfestek/