Hol szúrtam el?… Hibák és megoldások zománcfestéskor

Az ember sokszor azt gondolja, a festésnél könnyebb dolog nincs is. Csak fogom az ecsetet, bemártom, majd a festéket felkenem a felületre…

Pedig a dolog közel sem ilyen egyszerű! A szakszerűtlenül felvitt festék ugyanis lepattogzik, felhólyagosodik, színt vált, vagy esetleg le is mosódhat. Alábbiakban néhány ötlet, hogyan bánjunk helyesen a zománcfestékekkel.

A zománcfesték a fémek és a faanyagok hagyományos bevonó festéke. Előnye, hogy kemény, és tartós réteget ad. A minőségi felület eléréséhez általában lapozó réteg felvitelére van szükség, ezután jöhet rá egy-két rétegben a fedőréteg. Minél sötétebb a kívánt szín, annál több alapozót kell felkennünk. Az egyik gyakori kivitelezési hiba tehát az alapozó hiánya. De mik azok a dolgok, amikkel még elszúrhatom a festést?

Miért nem szárad?

Legelőször is vegyük számba, mi lehet az oka annak, ha a zománc nem akar megszáradni. Az első a hőmérséklet: 5-10°C alatt akár hetekig is eltarthat a száradás, fagypont alatt pedig a festék tönkremehet. A tanulság, hogy ha a festett felület hőmérséklete 10 °C alatt van, akkor inkább hozzá se kezdjünk a munkához! A másik gyakori ok a levegő túl nagy páratartalma, vagy ha beltérben dolgozunk, a hígítóval való telítettsége, ezért nem tud a hígító elpárologni. Ezen intenzív szellőztetéssel könnyen lehet segíteni. Lehet persze az is, hogy túl vastagon kentük a festéket, vagy éppen túl melegben. Ilyenkor a festék felszíne hamarabb szárad meg, mint az alsóbb rétegek, és az ott levő hígító a felső megszáradt rétegen keresztül már nem tud eltávozni. Ekkor a zománcunk óhatatlanul felhólyagosodik és a megoldás csak a felület lecsiszolása, majd újra festése lehet.

A nyár problémái

Nyáron, ha kültérben dolgozunk, két jelentős problémával szembesülhetünk: a túlzott napsütéssel és a váratlanul megérkező esőkkel. A napsütés és a meleg gyorsítja a festékek száradását. Ez persze jónak tűnhet, hiszen hamarabb leszünk kész, de a túl gyors száradás problémákat okoz: ha fát lazúrozunk, a túl gyorsan száradó festék nem tud kellő mélységben a fába behatolni, így kevésbé lesz tartós a bevonat, míg zománcfestékeknél előfordulhat a repedés, illetve a hólyagosodás. A másik ellenség a víz. Bármely felületnél igaz, hogy a teljes száradást megelőzően az eső lemoshatja a festéket a felületről, illetve annak bizonyos alkotóelemeit, pl. a színét is kimoshatja a festékből. Ha átnedvesedett fára festünk, a fa a friss festékréteg miatt nem tudja a nedvességtartalmát leadni, így a festéket jó eséllyel ledobhatja.

A megoldás

A megoldás a fentiek megfogadása és betartása mellett olyan gyorsan száradó zománcfesték alkalmazása lehet, amely akár a felhordást követő fél óra elteltével porszáraz, és hat órán belül átfesthető. Így ha reggel elkezdjük a munkát, estére biztosan befejezzük azt (persze, ha nem esik az eső).

Forrás: http://www.kolor.hu/hirek/hir/119/hol-szurtam-el?%E2%80%A6-hibak-es-megoldasok-zomancfesteskor/