Nagyméretű burkolólapok ragasztása

Manapság igen divatosak a nagyméretű burkoló lapok. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon is élvezni tudjuk a kiválasztott anyagokat, érdemes odafigyelni a burkolat ragasztására is!

A nagyméretű burkolólapokhoz emelt minőségű csemperagasztó használatát javasoljuk. Miért?

A nagyméretű lapok jellemzően természetes kövekből illetve nem nedvszívó alapanyagból készülnek. Ezek ragasztására olyan emelt minőségű ragasztók alkalmasak, amelyek középágyazásúak (15-20 mm-es vastagságban rakhatók), tapadóerejük a nem nedvszívó lapok rögzítésére is megfelelő. Ilyen például a Murexin KL 1 csemperagasztó vagy a Murexin SK 15 csemperagasztó.

Az emelt minőségű ragasztók egyes fajtái normál cement helyett trass cementet tartalmaznak, ami megakadályozza a természetes kövek sókivirágzását. A Murexin Trass csemperagasztó biztos megoldás ilyen esetben is. A világos vagy pasztell színű burkolólapokhoz a ragasztó átütések elkerülése végett érdemes speciális, világos lapokhoz kifejlesztett csemperagasztót alkalmazni mint például a Murexin Flex fehér csemperagasztó.

A kivitelezés során a burkolólapot és az aljzatot is ajánlott megkenni csemperagasztóval, a jobb beágyazódás érdekében. Nem mindegy, hogy a nagyobb méretű lapok az aljzaton vagy oldalfalon helyezkednek-e el. Oldalfalon a nagyméretű burkolólapok ragasztása biztonságtechnikai okokból előírás szerint korlátozva van, bizonyos súly fölött csak mechanikailag rögzíthetők.

A nagyobb burkolólapok nagyobb felületen, térben érvényesülnek igazán. Ha magát a lapot és nem fugát szeretnénk hangsúlyozni, akkor a burkolólappal harmonizáló fugaszínt érdemes választani. Mindemellett a folyamatos igénybevétel miatt padlón nem ajánlott a túlságosan világos színű fugázás. A Murexin FM 60 fugázó 26 féle színben kapható, így könnyen megtalálja a csempéhez, padlólaphoz leginkább illeszkedőt.

Forrás: http://www.murexin.hu/front_content.php?idart=2253