Színes plafonok, egyedi otthonok

Egy dekorációs szempontból alábecsült felületre szeretnénk felhívni a figyelmet. Ez pedig a mennyezet, ami a legtöbb lakásban egyszerű, világos, többnyire fehér színű és egyelőre kevesen élnek a benne rejlő, kiaknázatlan lehetőségekkel. Néhány ötlettel rávilágítunk a plafon egyedi festésének előnyeire.

Térformálás

A világosabb, üdébb árnyalatok megnyújtják a falakat (különösen, ha azok sötétek), megemelik a plafont, ezáltal optikailag növelik a teret. Ha azonban túl magasnak érezzük a belteret, egy sötétebb mennyezetfestékkel máris közelebb hozhatjuk magunkhoz a plafont. Amennyiben kicsit lentebbről (az oldalfalak tetejétől) kezdjük a plafon festését, azzal kiemelhetjük az épület és a szoba formáját.

Karakter

A színes plafonok nem csak a körülöttük lévő teret formálják, de meghatározó szerepük lehet a szoba, és a benne élő emberek hangulatát illetően is. Attól függően, hogy éppen milyen tevékenységet végzünk az adott helyiségben érdemes felhasználni az egyes színcsaládok nyugtató, motiváló vagy éppen serkentő erejét. Dolgozószobák esetében például jól mutathat egy kékes árnyalat a fejünk felett, miközben munkánkra nézve élvezhetjük a kék kreativitást ösztönző hatását.

Egyediség

Ha a színválasztásnál is messzebbre merészkedünk és mintát választunk a plafonnak, akkor a variációs lehetőségeknek tulajdonképpen csak a képzelet szabhat határt. Geometriai formák, szimbólumok, állat- és növényminták ezrei állnak rendelkezésünkre, hogy otthonunkat a saját egyéni ízlésünkre szabjuk.

Elrejtés és kiemelés

Előfordul, hogy a fal tetején futó csövek, vezetékek nem nyújtanak túl szívmelengető látványt, ezért szeretnénk őket inkább elrejteni. Ennek egyik trükkös módja, ha a csöveket és a mögöttük lévő felső falrészt valamint a plafont azonos színre festjük, így a nem kívánatos elemek beleolvadnak a háttérbe.

Egy tuti tipp

Ha nem vagyunk elég gyakorlottak a mennyezetfestés terén, akkor az ecsetes megoldás helyett inkább válasszunk a plafonfestést megkönnyítő eszközöket, mint amilyen a festőhenger és a teleszkópos nyél. A színpompás plafonok létrehozásához válasszák a Poli-Farbe Platinum egyrétegű, cseppmentes beltéri falfestéket.

Forrás: http://blog.polifarbe.hu/2016/1/szines-plafonok-egyedi-otthonok